Maak Ruimte! brengt mens en organisatie tot bloei

Leiderschapskwaliteiten bij complexe maatschappelijke vraagstukken


Wij hebben veel ervaring met adviseren bij en begeleiding van grootstedelijke vraagstukken en organisatie- en managementontwikkeling. Deze ervaringen hebben we op verschillende manieren vertaald in 5 leiderschapskwaliteiten en in ons net verschenen boek:

‘MaakRuimte!’ Leiderschap bij complexe vraagstukken


In dit boek schetsen we de ervaring van lijn- en programma/projectmanagers binnen 7 grote gemeentes in Nederland, die in staat zijn complexiteit succesvol te hanteren.

 

leiderschapskwaliteiten bij complexe maatschappelijke vraagstukken
 

 1. het ontembare te accepteren; hun eigen niet weten te verdragen en leiding te geven in onzekerheid (anderen helpen hun ‘niet weten’ te verdragen). Inschatten of ‘de tijd rijp is’ en/of deze ‘tijd rijp maken’.
   
 2. het vuur aan te aanwakkeren: te luisteren en vanuit de verhalen, met betrokkenen inspiratie en perspectief te bouwen, het vuur aan de schenen te leggen en het vuur vanuit het hart aan te wakkeren.
   
 3. verbindingen te maken op alle niveau’s; luisteren en ruimte maken zodat, de intenties en taal van alle niveau te spreken (bestuurlijk, uitvoering, de straat) en hun werelden te verbinden met elkaar.
   
 4. het zwaard te hanteren. Durven te stoppen, keuzes te maken, te begrenzen te disciplineren gecombineerd met het beiden van perspectief.
   
 5. te geven en te nemen: de balans is belangrijk voor een gezond systeem. Een systeem zoekt uit zichzelf naar evenwicht; zelfrecflectie, ruilsystemen en iemand zijn lot en ruimte gunnen. Podium geven aan koplopers (die lef, ideeën en inspiratie geven), dankbaarheid tonen en weer collectief maken.
   

In ons boek geven we de essentie als volgt weer:

MaakRuimte! in mijn beeldvorming; zodat ik los kom van mijn eigen beelden over hoe een leider hoort te zijn.

MaakRuimte! in mijn aandacht; zodat ik écht kan luisteren in plaats van toe te geven aan mijn neiging me te profileren en om met ‘dan en straks’ bezig te zijn in plaats van in het ‘hier en nu’ aanwezig te zijn.

MaakRuimte! in mijn gedachten; zodat ik mijn negatieve zelfreflecties los kan laten, waarmee ik mijn eigen kracht ondermijn.

MaakRuimte! in mijn zelfbeeld; zodat ik vrij ben van mijn grootheidswanen waarin ik meen de waarheid in pacht te hebben.

MaakRuimte! in mijn perfectie; zodat ik de maakbaarheidgedachte kan loslaten, durf te zien wat is en me laat verrassen door wat kan ontstaan.

MaakRuimte! in de organisatie; zodat mensen de interactie aangaan en uit de hokjesgeest en patronen van de bureaucratie stappen.

Geef mensen hun eigen kracht en beslis- en handelingsbekwaamheid terug; burgers, bedrijven, medewerkers, leiders, bestuurders, MaakRuimte!