Maak Ruimte! brengt mens en organisatie tot bloei

Aafke Osse (MaakRuimte!) heeft samen met  opdrachtgevers Peter Kalis (Joulz) en Fred Kemper (Stedin) een artikel geschreven over het transitieproces naar partnership dat ze samen hebben begeleid. 

 “ALS LEIDINGGEVENDEN SURFEN IN HET NU”

Veranderingen aansturen door te surfen op de aanwezige energie Als leidinggevende kom je allerlei dingen tegen. Leiderschap die wel of niet genomen wordt, problemen die al dan niet uitgesproken worden en waarbij je onder tafel allerlei spanning voelt. Elkaar snel opvolgende externe ontwikkelingen, zowel in de techniek als de politiek, die de organisatie dwingen tot verandering. Al deze situaties maken dat je als leidinggevende constant moet schakelen en bepalen: welke rol past in deze situatie? Het oude leiderschapsbeeld steekt dan snel de kop op. In dat beeld zijn goede leiders ‘helden’. Deze gedachte is gestoeld op de veronderstellingen dat:

  • Leiders de antwoorden hebben en weten wat ze moeten doen
  • Mensen doen wat hun verteld wordt
  • Hoge risico's om een grote controle vragen 

Feitelijk is leiderschap dan gebaseerd op de illusie van controle. In dit artikel gaan we in op deze problematiek die is ontstaan in de periode 2008 – 2013 in de samenwerking met Joulz en Stedin. En nemen we u mee in ons gedachtegoed en onze werkwijze.
Veel leesplezier!

Download met onderstaande link het artikel:

Artikel Joulz Leidinggeven